TEDAVİLER

RANDEVU İSTE
ADINIZ SOYADINIZ
E-POSTA
TELEFON
İLETİŞİM TÜRÜ
MESAJ

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti

Diş hekimliğinde; çocuk ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen branşa pedodonti, bu branş ile ilgili eğitimini tamamlamış uzmanlara ise pedodontist denilmektedir. Pedodonti, 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Çocuk hastalarda erken teşhis, çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin tamamen değişecek olması nedeniyle bu dişlerde oluşan problemlerin ciddiye alınmaması büyük bir hatadır. Çünkü süt dişlerinin bir çok fonksiyonu vardır. Süt dişleri çiğnemede ve beslenmede direkt rol alarak büyüme ve gelişime yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla dişlerde oluşan problemlere bağlı olarak, büyüme ve gelişimin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Süt dişleri çene kemiğinin büyümesini stimule etmekte ve daha sonra onların yerlerine sürecek olan daimi dişlerin yerlerini korumaktadırlar. Erken kaybedilen süt dişleri yer problemi ortaya çıkarmakta ve ileride ortodontik problemlere neden olabilmektedir. Süt dişleri aynı zamanda konuşma açısından da son derece önemlidir. Özellikle ön dişlerin eksikliğinde bir çok ses tam olarak söylenememektedir. Ayrıca ön dişlerin eksikliği çocuklarda ciddi bir estetik kaygı oluşturabilmekte, beraberinde psikolojik sorunlara neden olabilmektedir.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Süt dişleri altı aylıkken ağızda görülmeye başlar. Genellikle 3 yaş tamamlandığında toplam 20 adet süt dişi ağız içerisinde yer almaktadır. 6 yaşa kadar ağızda sadece süt dişleri bulunur. 6 yaştan itibaren daimi dişlerin ağız içerisinde erüpsiyona ( sürmeye) başladığı ve süt dişlerinin eksfoliasyonlarının (düşmelerinin) izlendiği karmaşık dişlenme dönemi başlamaktadır.

Çocuklar Ne Zaman Diş Hekimi ile Tanışmalıdır?

Çocuk hastaların ilk muayeneleri, süt dişlerinin ağızda görülmeye başladığı dönemde gerçekleştirilmelidir. İlk muayene, hem çocukla hem de ebeveynlerle iletişim kurmakla başlamaktadır. Bu dönemde bebeğin ağız içi klinik değerlendirmesi yapılarak, büyümenin temel unsuru olan diyet ve beslenme alışkanlıklarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için hasta velisine bilgilendirme yapılmalıdır.
Ağrı hikayesini yaşamadan diş hekimi ile tanışma ortamının yaşanması çocuk hastalar için son derece olumlu bir deneyim olarak hatırlanmakta olup daha sonra yapılacak olan kontrollerde çok daha istekli davranmaktadırlar. Pedodontinin en büyük amacı; sağlıklı dişlere sahip, diş hekimlerini seven, ağız diş sağlığına gerekli özeni gösteren genç bir nesil yetiştirmektedir.