Zirkonyum Restorasyonlar
Zirkonyum restorasyonlar, metal destekli porselen restorasyonlarla karşılaştırıldığında daha iyi estetik ve biyolojik özelliklere sahiptir. Alt yapısında gri metal olmadığı için ışık geçirgenliği daha iyidir ve dişetinden yansıyabilen gri renk zirkonyumda yoktur. Ayrıca insan vücudu ile uyumlu bir materyal olduğundan diş çevre dokularında alerjik bir reaksiyona neden olmaz. Yapısal olarak sağlamdır ve arka dişlerin restorasyonunda kullanılabilirler.
Zirkonyumların yapımında dişlerin hazırlanması, ölçü alınması ve prova aşamaları vardır. Son aşamada özel yapıştırıcılarla yapıştırılarak dişe bağlanması sağlanır.
EMPRESS ve EMAX Restorasyonlar
Tam seramik restorasyonlardır. Işığı doğal dişe yakın geçirirler bu nedenle en estetik restorasyon materyalidirler. Ön dişlerin restorasyonunda çok iyi estetik sonuç elde edilmesini sağlarlar.
EMPRESS ve EMAX restorasyonlar, metal destekli ve zirkonyum restorasyonlara göre daha az dayanıklıdırlar. Bu nedenle daha çok kuvvete maruz kalan arka bölge dişlerde kullanımları sınırlıdır.
Yaprak Porselen (Laminate Veneerler)
Dişlerin ön yüzeylerine uygulanan çok ince yapıdaki porselen yaprakçık seramiklerdir. Metal içermediği ve ince bir yapıya sahip olduğu için ışığın geçmesine imkan tanırlar.Böylece daha estetik bir görünüm oluşmasını sağlarlar. Yaprak porselenlerin yapımında dişlerin ön yüzünde ve kesici kenarlarında çok az miktarda aşındırmalar yapılarak porselen için yer sağlanır. Ölçü alınarak laboratuvara gönderilir.Bu süreçte hastanın rahat etmesi için geçici diş yapılır. Provalar sonrasında özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılır. Bazen çok koyu yapıya sahip olan dişlerde yaprak porselen uygulaması öncesinde bleaching (diş beyazlatma) işlemi yapılması gerekebilir.
Uygulandığı Durumlar
- Ön dişler arasında boşlukların varlığında
- Aşınmış ön dişlerin uzatılmasında
- Ön bölgedeki küçük çapraşıklıkların giderilmesinde
- Dişlerin formunun değiştirilmesinde
- Ön dişlerde koyu ve kalıcı renklenmelerin varlığında
Uygulanmadığı Durumlar
- Diş gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı mevcut olan kişilere
- Çürük insidansı yüksek olan kişilere
- Ağız hijyeni kötü olan kişilere
- Alt-üst çene kapanış ilişkisinde bozukluk olan kişilere
- Yeterli mine desteğine sahip olmayan dişleri olan kişilere
İnley-Onley (Porselen Dolgu)
Hastaların estetik taleplerini karşılayan restorasyonlar sadece ön diş restorasyonlarla limitli değildir. Çürükler, kırılmalar ya da aşınmalar nedeniyle madde kaybına uğramış dişerin restorasyonunda inley-onleyler (porselen dolgular) yapılmaktadır.
Bu restorasyonların yapımında bilgisayar destekli sistemler kullanılır. Hastada gerekli aşındırmalar yapıldıktan sonra, ölçü alınır. Bu ölçü bilgisayar ortamına aktarılarak tasarımı bilgisayar üzerinde yapılır. Daha sonra bu bilgisayara bağlı aşındırma yapan cihazlarda, hazır porselen bloklardan, insan eli değmeden porselen dolgular elde edilir.
Bonding Uygulaması
Dişteki ufak kırıkları, diş aralarındaki boşlukları, renk değişikliklerini, şekil ve form bozukluklarını düzeltmek için kullanılan ağrısız ve hızlı bir tedavi yöntemidir. Amaç; hastanın dişlerini tedavi ederken aynı zamanda madde kaybına uğratmadan estetik bir görünüm kazandırmaktır. Bu işlemde diş formunu hekimin kendisi hasta ağzında şekillendirir. Genellikle tek seansta işlem bitirilir.
Bonding uygulamasında kompozit denilen adeziv sistemler kullanılır. İşlem direkt hasta ağzında başlanıp bitirildiğinden ölçü aşaması yoktur.